LIKE THIS BLOG :)

Wednesday, August 31, 2011

RAYA: "Warna syawal ku yg berbeza dari yang lain!!"



Salam sume..
berlalunye maghrib terakhir RAMADHAN 2011...
maka bermulalah lembaran SYAWAL 2011..
SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI...
MAAF ZAHIR DAN BATIN..
dikesempatan ini juga andai aku ade tersilap terkasar bahasa (mmg ade pon..) minta ampun dan maaf dari hujung rambut klau rambut aku bercabang.. maknanye dua2 cabang sekali la... hingga ke hujung kuku kaki..
kalau aku dah potong kuku skali pon.. kuku yg akau buang tu.. korang maaf kan skali ek...
huhuhu

heheheh raya tahun ni..
plan nak balik kampung.. tapi x jadi disebabkan masalah dari biro teknikal...
hehehe
so raya kat umah je la...

cam biasa setiap tahun aku biro makannan akan menyediakan kuih2 raya disamping kuih2 tunjuk..
so menu kuih tahun ni..
agak berbeza dari 2 tahun sebelum ni..
jika sebelum ni aku buat kuih mazola.. dah 2 tahun berturut2..
so kali ni...
biskut OREO CHEESE...
inpirasi dari kek oreo cheese sbenarnye...
serta 
biskut COKLAT CORNFLAKE HAZEL

(klau ade lebih aku bwk dtg UNISEL ek..)

kalini dibantu oleh 2 tenaga kerja yg diimport dari siam <-- (kampung aku!)
iaitu adik aku (biase dye buat kerja kasar..cam kemas2 umah.. angkat2 pasu.. alih2 almari..)
tapi kalini dye nk tolong buat biskut plak... xpe2 bagi chance...
n yg kedua akak sedare aku.. kalini dye beraya kat umah aku.. huhuhu x sia2 dye ade... hahaha

resepi OREO CHEESE  ni sebenernye masih lagi dalam proses
ekperimentasi yg dijalankan oleh unit penyelidikan dan pembangunan umah aku..


so.. kalu x jadi tu..  dorg sendiri2 paham la.. trpakse telan la walau pahit nak mampos pon...
hahah

malas nk ckap2 banyak.. jom usha2 proses2 penyelidikan.. huhuhu


BISKUT COKLAT CORNFLAKE HAZEL yg baru lepas masak..

adik aku yg sibuk2 nk tolong...

sambil menganyam.. adik aku 2org ni sebok main telepon2 pkai ketupat tu..

biskut OREO CHEESE dalam oven..

akak sedara aku yg rajin bebenor.. sume bende dye nk buat.. huhuhu

panas! baru lepas proses pnyejukan..


OREO CHEESE WALNUT:




OREO CHEESE BUTTON:



OREO CHEESE LAYER:



COKLAT CORNFLAKE HAZEL:



Tukang rasa sebab bulan puasa..(ala2 tikus makmal la..)

nampak sangat sedap giler....!


ON RAYA DAY!!!!!!
pagi-pagi raya lagi da kecoh...
mane taknye... sampin hitam aku x taw la letak kat mane...
aku da mcm org giler cari sampin tu...
tiba2 datang mak aku dgan penuh harapan..

"abang.. pakai la sampin ni... ni arwah atok punye... kenangan taw...."
aku da nk hmpir sebak..(x nagis lagi la..)
lepas je mak aku kluarkan sampin tu dari beg.....
jeng jeng jeng.......
SAMPIN MERAH!!!!!!!!!
OMG!!
SPEECHLESS...
Adik aku kate:
"pakai je la.. tapi macam JAAFAR ONN la..."
ohh tidak....
raya ku........
tiba2
"nah amek keronsang aku nihh..."
adek aku yg lagi satu dtg bilik aku bawak 3 biji keronsang merah....
"dah pakai pulangkan balik....!!"

hmmm aku telah meng 'MIX n MATCH' pakaian raya ku di pagi raya itu...
huhuhu jom usha2 gamba..
(malas nk edit.. sebab penat baru balik dari beraye kat merata2 tempat..)


ini lah hasil MIXnMATCH hijau+merah..








kuih raye.. bz beli baju raya.. terlupa nk beli balang.. balang lama mak da buat tempat letak garam.. huhuhu





SEKIAN.. SELAMAT HARI RAYA SEMUA.. JIKA ADA SILAP SALAH.. TERKASAR BAHASA.. HARAP DIMAAFKAN..
 LAST BUT NOT LEAST...

SELAMAT HARI MERDEKA JUGA!!

Sunday, August 21, 2011

RAYA: "Syawal Indah Khabar Dari Rupa"






Salam sume...
OOOPPPSS!!.. Bukan Syawal AF5... ni taw...
hmmm pe citer ek dye skang??
lame da x dengar citer..
biase la... golongan artis "Mee Segera" ni...
ade pasang surutnye...
klau bertuah jadi cam MAWI...
klau x.. hmm dok umah tolong parents la lagi baik daripada dok melalak tak tentu arah ni..
huhuhu
JAP! JAP! JAP!!

ni bukan nak cerita gossip pasal artis taw..
hari baik bulan baik ni..
stop sekejap gossip2 ni...
heheh

"SYAWAL INDAH KHABAR DARI RUPA??"
tajuk ni yg nk di jadikan modal blog kali ni...
knape indah khabar dari berita???
bukannye ape...
anak2 muda zaman skang ni..(termasuk saye la...)
byk dah lupa pengertian SYAWAL sebenarnye...
yg mereka tahu...

1:
shopping sakan ntok baju.. ade yg melampau2 tu sampai 10 pasang baju ntok dipakai selama 2-3 hari je...
bukannye ape... raya ni bukan ntok kite abeskan duit huuhuh (termasuk saye juga la tu..)

2:
mase ntok berpesta2 sampai x ingat dunia... time ni la pakwe makwe nk bercium2 bagai.. kononye mintak maap la... mohon restu la... hak tui... hahah igt.. bukan muhrim x boley bersentuhan...(hmmm no comment..)

3:
MAKAN X INGAT AKHIRAT.... haa klau td.. berpesta x igt dunia.. kali ni makan x ingat akhirat..
kalau boley 10 jenis rendang nk makan.. 10 jenis ketupat dari berlainan negeri nk try.. kuih x yh cakap la.... 100 jenis kuih nk balun.. klau balang tu boleh makan.. ngan balang2 nak makan skali... (hmm ni pon no comment la... takut kate dulang paku serpih plak.. hehehe)

PENGERTIAN SYAWAL SEBENARNYA:
(sumber dari Encik. Wiki bin Pedia)

"Hari Raya Aidilfitri (Arabعيد الفطر‎; 'Ayd al-Fiṭr; "perayaan fitrah") disambut pada 1 Syawal tahun Hijrah. Perayaan tersebut juga dikenali sebagai Hari Raya PuasaHari Raya Fitrah, dan Hari Lebaran. Hari Raya Aidilfitri merupakan perayaan yang dirayakan oleh umatIslam di seluruh dunia tidak kira bangsa sama ada Melayu,India-Muslim dan lain-lain bangsa di seluruh dunia yang beragama Islam bagi menandakan berakhirnya bulan Ramadhan yang mana umat Islam telah menjalani ibadat puasa dengan tekun. Ia merupakan antara dua perayaan terbesar bagi umat Islam, selain Hari Raya Korban.
Hari Raya Puasa bermula melalui dua cara; iaitu melalui rukyah (melihat anak bulan) ataupun secara hisab(kiraan). Sekiranya melalui rukyah, apabila anak bulan kelihatan, ini menandakan bermulanya bulan Syawal, iaitu bulan ke-10 dalam Takwim Hijrah Islam. DiMalaysia, anak bulan akan diperhatikan oleh pegawai bertugas pada sebelah petang hingga waktu maghrib di beberapa tempat strategik."

BERSEDERHANA MENYAMBUT SYAWAL
(Sumber dari IBNMUJAHID)

"Sikap bersederhana di dalam semua perkara dan tindakan seperti ketika berbelanja adalah dituntut di dalam Islam, kerana menurut pandangan Islam, perkara yang berada di luar kesederhanaan dikatakan sebagai, sama ada melampaui batas yakni berlebih-lebihan atau mengurangi batas yang sepatutnya yakni bakhil atau kikir. Perkara ini dapat diambil petunjuk daripada firman Allah Ta‘ala :
Tafsirnya: “Dan mereka (yang diredai oleh Allah itu ialah) mereka yang apabila membelanjakan harta, mereka tidak melampaui batas dan tidak bakhil kedekut; dan perbelanjaan mereka itu adalah sederhana di antara kedua-dua cara (boros dan bakhil itu).” (Surah Al-Furqan, ayat 67)
Dari aspek membelanjakan harta, ukuran sederhana mengikut pandangan syara‘, hendaklah perbelanjaan itu berada di antara dua batas, iaitu tidak melampaui batas atau tidak boros dan tidak pula kurang daripada batas yang sepatutnya atau tidak bakhil. Dalam keghairahan menyambut Hari Raya, sikap bersederhana dalam berbelanja tidak terkecuali daripada menjadi tuntutan agama. Walaupun pada Hari Raya disunatkan memakai pakaian yang sebagus-bagusnya kerana ia merupakan hari untuk berhias-hias dan berelok-elok, akan tetapi ini tidak bermakna dibolehkan berlaku perkara yang berlebih-lebihan yang melewati batasan yang dibenarkan syara‘.
Oleh itu, bersederhana di dalam menyambut Hari Raya itu tentulah bermaksud tidak ada berlaku pembaziran di dalamnya dan tidak pula berlaku kekurangan daripada yang sepatutnya (bakhil atau kedekut), bersesuaian dengan kemampuan dan keperluan masing-masing, sama ada dari aspek keperluan makan minum, pakaian, hiasan dan sebagainya."

OKE...
cukup lah berleter...
hmm nk citer sket la pasal RAYE SAYE plak..
biasenye kami sekeluarga klau boleh (kalau bole la..)
nak matching2 baju raye masing2...
kire same tema la...
penah skali tu... warna langsir ngan baju x jauh beza...
sampai ade org kate:
"kain yg lebih jahit langsir tu.. buat baju plak ek??"
huhuhu kesian adek saye time tu..

meh la kite selak2 gamba dlu..
(ni zaman2 xde NIKON D3100.. huhuhu thx encik SE K770i saye)



raye tahun lepas dan 2 tahun lepas...

yg ni plak adek saye... btol ke muke dye macam saye???
cuba selidik sket??
cam lain je...
hmmmm


huhuhu
by da way saye nk ucapkan selamat hari raye la kat sume especialy kuarge UNISEL saye yg tercinta..


aku syg korang ketat2.... <3

hmmm
perasan x??
BANNER blog saye dah berubah??
huhuhu
(tetibe je nak citer kan..)
yg asal camni..

sempena da nk raye ni.. blog saye pon nk pkai bnde baru gak..
x kan owner je... heheh

LAST BUT NOT LEAST!


HATI2 YE BALIK KAMPUNG TU..
KALAU NGANTOK SINGGAH JE DI 
PETRONAS...
(Penaja x rasmi blog ni..)

heheh
sekian
wassalam... :P

Monday, August 15, 2011

Aku ade 2JUTA.. korang adee??


salam sume...
hmm ni yg nak cerita-cerito ni...
APA YG KORANG AKAN BUAT KALAU ADE 2 JUTA DALAM TANGAN???
klau aku...:
1-Rumah banglo bayar cash
2- kereta VIOS 2X bayar..
3-laptop MAC 3bijik
4-byar bil broadband ntok 4 tahun terus..(tahun ke-5 tu da pkai UNiFI plak..)
5-Iphone5 sebijik
6-.... dalam perancangan...

heheh tu kalau ade 2 juta...
tapi masalah nye skang..
aku cume ade 2MILLION je..

1-perfume 1MILLION..
2-perfume LADY MILLION..

so.. kire ade 2'MILLION' je la aku..
huhuhu
nak di jadikan cerita aku membeli 1 MILLION (Original Reject KATENYER...) on9 kat FB...
Skali bile da dapat.. rase cam x puas hati sgt sebab bau dye x kuat sgt.. mybe sebab tu dye 'ORI REJECT..' kot.. huhuh
Harga: RM120.00 dapat miniature size skali..(tapi sampai skang pompuan tu bgi lagi..)

al-kisah kedua.. sedang bershopping2 raye bersama rakan2 tercinta..
terpikat pulak ngan
LADY MILLION
yg berharga: RM150.00 (X dapat miniature tapi dye bagi sample pack perfume lain la)
so.. kirenye dah ade 2 million la ni kan..??
huhuhu






ni nk cerita plak kisah kawan ku seorang ni...
dye pon telah membeli perfume
LOLITA LEMPICKA
kat FB jugak..(same place as mine)
n..n..n... ORI REJECT JUGAK....
tapi...
tup..tup..
selepas diperiksa dan dibelek oleh kawan aku ni..(seorang pakar perfume ni..)
LOLITA LEMPICKA miliknya bukanlah yg ORI mahupun yg REJECT..
kesian kat dye..
so..
pada masa yg sama aku membeli perfume LADY MILLION aku tu..
dye mengambil keputusan untuk membeli LOLITA LEMPICKA yg sama.. cuma di tempat yang lebih terjamin la..
so.. dye dah ade 2 LOLITA LEMPICKA..
huhuhuh

yg sebelah kanan.. di sahkan ORI 100%





.
.
jap!
jap!
jap!
x habis lagi...
Arakian.. kami berbuka di OLD TOWN hari ni.. n singgah di 1 PLAZA ntok menikmati nikmat dunia sementara..(karaoke..)..
nak dijadikan cerita.. tersinggah lah secara tidak sengaja di hadapan sebuah kedai PERFUME di situ...
lalu aku terberhenti dengan tiba2...
terdengar sayup2 kedengaran bisikan 3 syaitan (yg terkecuali dirantai)
membisik di telinga aku..

Esyadtan:"beli la perfume kat Mak ko plak.."
Shahirtan:"Ntah.. ko da beli 2 ntok ko.. ko x beli pon ntok mak ko.."
Aimtan:"berkat lan.. klau kau belanja mak ko bulan2 ramadhan ni.."

lalu aku pon tergoda dengan hasutan 3 tan-tan tadi..
lalu terbeli lah aku perfume
GOLDEN GODDESS by KIMORA LEE SIMMONS
Harga:RM100++ kali ni dapat miniature DKNY Delicious Night.. puas hati aku!!




HAHAHAH

TERNYATA WALAUPUN SYAITAN DIKUNCI DI BULAN RAMADHAN..
NAMUN NAFSU MAMPU MENGUASAI MINDA!!
JADI..
BERHATI2..

"sory la kawan2 kalau dialog tu ade tambah Ajinomoto sket.."
"sory jugak kpade readers klau entry kali ni ade berbaur Riak dan Takbur.. huhuh"

:)

Tuesday, August 9, 2011

Gaduh ketika bulan puasa..Akhirnya!! puas hati aku!!



Salam sume...
akhirnya!!
DENDAM ku terbalas gak!!
huhuu yg x best nye..
dalam bulan puasa plak tu...
geram betol..
dah 7sem aku nantikan saat ini.. skarang..
PUAS HATI AKU!!
Ambik ko!!
kan dah kene..
nasib baik dalam bulan puase.. klau bulan x puase..
mmg aku dah bantai ko puas2... habis satu lowyat tu aku bantai!!
mmg geram kot..
dari sem 1....




sem 2...


sampai lah skarang sem 7..(sem akhir...)
aku mmg menantikan saat ini...
saat dimana
BUKU BERTEMU RUAS...
....
Mane x nye...
sem satu ko carik pasal... dah la masuk sem pendek.. mmg x jumpe la...
masuk sem 2... aku boley terima lagi..
sebab ko x potong banyak sangat..
masuk je sem 3


DAH start potong tu lah,,, ini lah...
mmg naik angin la aku...
sampai la aku sem 6..


SKARANG...
AKU DAH LAST SEM...
CULTURE SHOCK SEMULA...




BARU AKU DAPAT FULL...


ape yg full nye...?
ape lagi...


PTPTN LA.....
geram..
sem ni baru dapat full ape lagi...
aku bantai la sampai lebam kepala lutut ni...


mmg nak je aku blasah Lowyat tu sampai hancur..


1st- Speaker Altec Lansing
2nd- tambah RAM PC ksayangan aku ni..(klau assigmnet x siap awal gak.. x taw la..)
3rd- UV FILTER ntok NIKON aku 
4th- Hard Disk samsung 500GB je..
5th- Losyen BODY SHOP tgh sale time tu...
6th- bakal mendatang...
 1 MILLION PACO RABBANE


hmm..
pasni..
aku dok diam2 tu jgn tanye knape...
tu tande duit dah abes..


klau aku makan MEGI je jgn cakap aku diet ke.. ape ke..
tu tande nk saving...
huhuh ok lah...
jom tengok timeline
hari pergaduhan tersebut...


HARI PERTAMA


 Seperti biasa.. Lowyat yg ramai org..

Aim Tetap Gembira tetap dengan henfon C3 baru nye...

jumpe plak ngan sean.. da lama x jumpe.. ade lagi sorang.. Mat.. tp lupe lak nk amek pic dye..

bosan2 dalam ERL.. amek pic jap..



HARI KE-2

 abg driver yg kacak.. snap sambil tunggu 3 bidadari yg sanggup ponteng kelas..

 kereta sponsor.. by artis terkenal.. sape lagi klau bukan Abg Alep..

 syg sangat kat abg Driver ni... (dye yg buat kitorang ponteng kelas..!)


ni lah 3 bidadari yang lame giler bersiap..


 dah sampai KL.. cam biase.. KL yg x pernah siap2.. ntah bile nak jadi cam LAS VEGAS x taw la..

 sambil tunggu Miss Yana kite yg baru je menimang 'cahaya mata' baru nye.. NIKON D5000
*Tengah text ngan adek kesayangan.. sape lagi kalau bukan kamu Cik Fara Hanum..

 cik Patimah yg menyalahgunakan kamera aku.. heheh

 ni lah anak baru cik Yana kite..

 jam2.. sampai kitorg terpakse berbuka kat dalam kereta.. abg Driver jugak yg bacekan doa berbuka..

last but not least.. posing sebelum balik... 
*testing2 pakai lens kat kedai kamera tuh...


moral: kalau takut terlebih blanje macam saye...
bace entry ni dulu..




oke la.. skang ni nk tunggu 1st sem degree.. 
pasni balas dendam kat mane plak.. any suggestion?


<3