LIKE THIS BLOG :)

Monday, January 17, 2011

cuba sesuatu yang baru x salah kan??? sambal telur Cadbury...

+
salam sume... huhu dah lame x update post ntok diary ku ini... hahah hari ni nak kongsi ngan anda semua.... sambal telur Cadbury.... pelik?? hahah (inspirasi koko sgt..)
citernye cam ni.... Esyad my ruumate nih... nak masak sambal telur... lapar katenyer... so ape lagi ktorg start la masak... dalam mase yg sama esyad ade la pelawa aku coklat Cadbury.. present besday dye ari tu.. so aku mkan lah sparuh n sambung masak... tiba2 terlintas kat kepala otak geliga aku nih......
"esyad... instead of gula.... why not kita pkai coklat???  ade bran x?"... 
"hmm oke je... nk try ke???"
"hahah inspirasi koko sangat la....lgi pon coklat tadi tu ade lebih lagi...."
"kanzz.. jom... tapi kalu x sedap kita makn jgak taw..."
"oke... dare to fail.." n jadi lah sambal coklat....


so the secret recipe nyer ialah..(hahah secret sgt la...) 2 org makan...

[telur ayam 2 biji]
[ubi kentang 1 biji]
[direbus]


*bahan A*
*bawang putih 3-4 ulas (tumbuk)
*black pepper ikot suka la....(tumbuk skali ngan bawang kalau bukan serbuk)
*cili giling (cili boh)-ikot suke la.. kalu ske pedas letak lbey sket..
*sos tomato n cili.. 2 sudu setiap satu


coklat cadbury 8 biji? tak taw??  (refer pic)

garam dan ajinomoto secukup rasa...

cara2 ekperimen ini... hahah
1.rebus telur n kentang (potong dadu) smpai masak... n then telur yg dah siap rebus tu.. goreng ngan api yg slow..(time ni minyak akan memercik-mercik ye..)
2.tumis bahan A sehingga naik bau...
3.masok kan coklat n kacau smpai coklat cair..
4.letak garam n ajinomoto secukup rasa... rase dlu.. klau x cukup manis + coklat lg... huhuhu
5.almost done... letak telur n ubi tadi... n then angkat..... dah....
6.(optional) kalu nak makn ngan ikan bilis goreng pon sedap.....





2 comments:

Irsyad Mazlan said...

waahh....sedap taw....tak rugi try...

:)

neway....gud blog....suke bace blog neh...macam2 ade....

nuruljamal said...

nyum nyum :DD