LIKE THIS BLOG :)

Monday, January 31, 2011

Malam Kebudayaan: FITM AmpXtude Night 2011




 

salam sume.... happy sgt2 this is my first event! (da nak abes sem baru nak buat event..huhuhu)
saye sbgai Timbalan pengarah ntok program nih.. my fren Nina as Pengarah n Ida rahman as timbalan pengarah2.. 

ape sbenarnye yg cube ntok disampaikan?
program ni dianjurkan bertujuan untuk mengeratkan lagi silaturahim sesama warga UNISEL terutamanya serta yang lain bersama. selain itu kami igin membawa pelbagai irama muzik ketika malam itu berlansung.

tema?
tema untuk malam tersebut ialah 'Glamuzix' iaitu gabungan perkataan Glamour dan Muzik manakala 'x' pula ialah trademark rasmi program ini.

AmpXtude?
AmpXtude pula gubahan dari perkataan 'amplitude' yang membawa simbolik bunyi, dan diolah dengan gabungan huruf 'x' ditengah perkataan tersebut.

pakaian malam tu?
pakaian pada malam tersebut membawa tema GLAMOUR dan bersesuaian. bermakna pakaian anda mestilah bersesuaian dengan tema Glamour lah....

contact?
kalu ade pape contact us,
Nina:0176595750
Rzlan:0132717716
Ida:0192255213

for those who are interested in sponsorship or promotions do contact me!

Sunday, January 30, 2011

HANGAT!: Ana Raffali vs Kontroversi @ Unisel.




Mr Blog owner
 .
.
 Ana n Me..



salam sume... hmm kali ni nak citer la pasal juare AJL baru kita.. hmm sape lagi kalu bukan Kak Ana Raffali kite nih... ape plak citer pasal dye kali nih??? knape title kali nih cam suspicious je???
hmmm Kak Ana kite nih datang UNISEL untuk dinner Malam Grand Alumni Unisel......
selain Ana Raffali.. Adam AF n Mirwana pon ade gak...so....
ape lagi yg x kene ngan Ana Raffali kali nih????
hahahhah.... saje je buat suspens...
actually yg sedih nyer pasal dinner time tu ialah.... pihak penganjur buat lelongan baju t-shirt ber tanda tangan Kak Ana Raffali kite nih... n bukak ngan harga RM50.00... ko MAMPOOO???!! Tshirt biase je pon... n.. yg sedih nyer... x de sape pon berminat nak beli time tuh.. x taw la sebab mahal ke...... mmg x berminat ke.... akhirnye pihak penganjur sendiri yg beli Tshirt tu... sedih nye la cikJah oooiiii.. sendiri jual sendiri beli.. yg x bole bla tu... dye beli ngan harga RM200.00.. ko ade??? huhuhu gimik sangat la... kalu saye la Ana Raffali.. mmg da malu besar.. ye la.. x de sape nak beli baju tanda tgn sendiri.... hmmm.. tapi ni bukan salah Ana Raffali pon... salah pihak penganjur kot..... x pe la... yg penting Ana hot malam tuh.. i kinda like it... ktorg sempat la brgambar2... jom tengok2...
cantik kan dye.. .
.
sempat ber'snap'2 sblom balik..
.
.
 
shahir n esyad
.
.
 
hmm makan liza... makan.... huhuhu
.
.
 
.
.
 
time artis perform smpat lgi ktorg snap2 kat tepi pentas..
.
.
 
adam pon ade gak..
.
.
 
haa... yg ni bukan artis la...one of my fren yg dtg...
.
 da balik umah pon sempat shoot...
.
.
that nite was awesome!! hope dinner yg bakal aku buat pasnih become reality..

by da way 

credit to:
mr Shahir Sahran (official sponsor )
mr Liong Thian Siang (photographer *nice pic)
mr Esyad (camera enfon)
miz Lizakusnani (camera sendiri)
miz Yana coz temankan kami

last but not least...
da try resepi sambal coklat ke blom?
oke babai..

Friday, January 28, 2011

Jangan Jeles Taw ngan Post Nih.... huhu

 
 
huhu ape yg korang nak jeleskan??
hmmm saye dapat 2 tiket ke tayangan awal filem Burlesque..!!
by da way thx to en Nuffnang sbb bgi saye menang!!
Burlesque ni citer pasal sorang gadis biasa yg nak jadi artis.. pelakon nyer ..
huhu.. CHRISTINA AGUILERA.. luv her soo.. much!!
contest tu terbuka ntok Blogger yg berdaftar ngan Nuffnang.. comment je pasal cter Burlesque tu...
n 75 comment terbaik akan dapat sepasang tiket ke tayangan filem tu... best kan???
by da way.. congrats to other winner....

.

.

.

.




tapi....................
tayangan filem tu 7 feb.. ari isnin malam ade klas........ n...
ari selase tu pulak ade klas... java plak tuh....
ni yg buat saye jeles plak nih..... hmmmmmm
so skang nih x taw la sape jeles ngan sape.....
huhuhu babai Burlesque.. :(

Tuesday, January 25, 2011

Hadiah Dalam Satu Entry Sahaja bersama CIKGU Shida!!!


Salam sume.... kabare.. sawaddekap..ahlan wasahlan... namaste.. ha ju bu jian, ni hao ma...
huhuh Entry kali nih.. saye nak kongsi sume berita baik khas untuk anda sume...
oke lah first skali....

1- hahha sape nak BLACKBERRY?? blackberry merupakan ternd remajaz2 skang nih.. boley surf FB, BBM.. mcm2 lagi la... so kalau teringin nak satu ape lagi.. klik la SINI!

2-tapi... kalu korang sume x minat Blackberry xpe... jgn risau....klik SINI! ntok henfon2 lain.. mcm2 ade... diskaun yg mmg korang x leh dapat kat mane2.. tapi igt.. buat pilihan yg bijak.. ye.. huhu

3-hmm ni special ntok korang yg suke kan online shopping!! nak shopping ngan cara mudah n selamat..? macam2 jenis pakaian ade.. n yg penting branded lagi.... so ape tnggu lagi klik2 di SINI!

4-kepade pengguna2 CELCOM!! korang penah dengar tak pasal celcom token?? haa.... skang nih kalu korang topup je... dapat token... igt MAXIS je yang buat camnih.. celcom po ade yer.. so kalu korang nak check berape token yang korang dah kumpul.. klik SINI!

5-yang ni pulak.. ntok korang2 yang dok kat area Kota Bharu sajew ye....mmg special ntok korang je... yg len jgn jeles.. tapi kalu yg lain nk tengok ape yg dorang dapat???? klik je SINI!

6-suke makan???? mahal??? hmmm nak carik tempat yg ade diskaun??? why not korang klik je SINI!

7-Nak makan?? tapi tengah diet?? la... ape susah2.. korang taw x?? ade byk cara2 nak diet yg sesuai dengan badan kita... tapi igt... bukan sume diet tu sesuai taw.. so.. kalau korang nak lebih info.. klik je SINI!..

Amacam??? oke x deal2 tuh... so.. ape tunggu lagi...  tengok la ye...

jap2!!!
knape tajuk post ni 
"Berita Baik Dalam Satu Entry Sahaja bersama CIK Shida!!! "?
hahah sebenarnye saye ni peminat Cik Shida.... kalau tgok video2 dye.. rase nak pecah perot...
kalu korg2 yg yg belom tengok... tinjau2 la ye....

yang ni most faveret saye la.... hahah





by da way.. kalu korang belum tengok LADY GAGA pakai tudung klik je SINI
okey la.. babai..

Sunday, January 23, 2011

Resepi Pelik: Cucur Oat Cekelat Manis Facebook?


huhu resepi minggu nih..... hahah
"Cucur Oat Cekelat Manis Facebook"
knape?
hahah tunggu...
jom tengok resepi nih dulu.....
.
.
.




so.. mane datangnye FB nih????
.
.
.
jeng jeng jeng...
inilah padahnye.. kalau time masak on9 FB kejap.. hahah
(kejap la sgt...)


kejap2!!
korang dah baca belum pasal

.
.

slamat mencuba...

Monday, January 17, 2011

cuba sesuatu yang baru x salah kan??? sambal telur Cadbury...

+
salam sume... huhu dah lame x update post ntok diary ku ini... hahah hari ni nak kongsi ngan anda semua.... sambal telur Cadbury.... pelik?? hahah (inspirasi koko sgt..)
citernye cam ni.... Esyad my ruumate nih... nak masak sambal telur... lapar katenyer... so ape lagi ktorg start la masak... dalam mase yg sama esyad ade la pelawa aku coklat Cadbury.. present besday dye ari tu.. so aku mkan lah sparuh n sambung masak... tiba2 terlintas kat kepala otak geliga aku nih......
"esyad... instead of gula.... why not kita pkai coklat???  ade bran x?"... 
"hmm oke je... nk try ke???"
"hahah inspirasi koko sangat la....lgi pon coklat tadi tu ade lebih lagi...."
"kanzz.. jom... tapi kalu x sedap kita makn jgak taw..."
"oke... dare to fail.." n jadi lah sambal coklat....


so the secret recipe nyer ialah..(hahah secret sgt la...) 2 org makan...

[telur ayam 2 biji]
[ubi kentang 1 biji]
[direbus]


*bahan A*
*bawang putih 3-4 ulas (tumbuk)
*black pepper ikot suka la....(tumbuk skali ngan bawang kalau bukan serbuk)
*cili giling (cili boh)-ikot suke la.. kalu ske pedas letak lbey sket..
*sos tomato n cili.. 2 sudu setiap satu


coklat cadbury 8 biji? tak taw??  (refer pic)

garam dan ajinomoto secukup rasa...

cara2 ekperimen ini... hahah
1.rebus telur n kentang (potong dadu) smpai masak... n then telur yg dah siap rebus tu.. goreng ngan api yg slow..(time ni minyak akan memercik-mercik ye..)
2.tumis bahan A sehingga naik bau...
3.masok kan coklat n kacau smpai coklat cair..
4.letak garam n ajinomoto secukup rasa... rase dlu.. klau x cukup manis + coklat lg... huhuhu
5.almost done... letak telur n ubi tadi... n then angkat..... dah....
6.(optional) kalu nak makn ngan ikan bilis goreng pon sedap.....





Friday, January 14, 2011

Inventing My Own iPad Application for Maxis





"Inventing My Own iPad Application for Maxis"
"Mencipta Aplikasi iPad Saya Sendiri Untuk Maxis"
(haha translator yg berjaya...)
.
.
Ape kejadahnye iPad tu?
mengikut fahaman saya yang saya yakin semua orang akan faham... iPad merupakan sejenis gajet mudahalih(mobile) yang menyokong aplikasi2 khas dari Apple, serta merupakan alat telekomunikasi yang terbaru..
.
.
.
kerjasama Maxis dan Apple iPad, menjadikan pengguna2 iPad dapat memilih pelbagai jenis plan yang ditawarkan oleh Maxis...
so.. plan-plan yang ade ialah..:
atau pun bleh klik sini untuk maklumat lanjut..
.
.
JADI..
.
.
IDEA TERHEBAT SAYA IALAH....
.
.
"Shopaholic Terminator! (SHOPATOR)"

-DESCRIPTION-
hmm actually idea ni dtg bila saya guna application 'shopping list iPhone' tapi... shopping list tu hanya untuk organize shopping item.. bukan untuk kawal perbelanjaan...so.. saya cipta SHOPATOR!
huhuhu..pelik kan? x penah dengar kan? haa..SHOPATOR merupakan aplikasi khas untuk mereka2 yang kuat bershoping!! huhu termasuk saye la....huhuhu camne?? teruskan membaca...

-OBJECTIVE?-
kita slalu menghadapi masalah budget ketika bershoping betol x? huhuh slalu overbudget la... beli benda2 yang x sepatutnyer la.. so... dengan SHOPATOR.. segalanya terkawal..

-MECHANISM-
camne app ni berfungsi?huhu 1st of all.. aplikasi ni dilengkapi dengan..
1.shopping list (with budget)
2.latest promotion update(SALE!)
3.total budget reminder.
4.credit limit (link dengan credit card)*huhu scary..
5.total saving..
hurmm...... hows that? scary kan nak bershoping slepas ni?? 
tapi app ni mmg berkesan ntok mereka yg memang serius nak berhenti jadi shopaholic.
apa yang anda perlu buat?
.
.
(ofkos la kne register link ngan company credit card kita dulu..-once only-)
1.masukkan list barang yang nak beli beserta anggaran harga dan budget keseluruhan
(x kisah la.. baju ke.. beg ke.. even barang keperluan harian....)
2.refer kat list shopping complex mane nak pergi n SALE ape yang sedang berlansung.
3.SHOPPING!! sambil refer list yg dah dibuat.. n tick barang yang dah beli n masukkan harga skali beserta less yang dapat..
(important! secara automatik credit card kita akan melimitkan penggunaan jika credit dah mencapai 'budget limit') huhuhu..
4.at the end.. kita dapat tahu berapa penjimatan yang kita dapat untuk hari itu...
interesting huh??
control our budget...huhu penjimatan.. itu yang disarankan oleh kerajaan kita.. hmm
so.. hopefully app ini jadi realiti..





.
.
WAIT!! THERE IS SOME MORE....
.
.JENG JENG JENGG......
.
.
keistimewaan applikasi ini ialah.. pengguna juga boleh membayar bill MAXIS secara online melalui Credit card ataupun online banking.... hebat tak? inilah yang dinamakan 
"inventing my own application FOR MAXIS"


*huhu gigih x buat interface skali.... hahah

Maxis contest participant badge
"I'M IN!"






GADIS CANTIK SEPARUH BOGEL- SEXY KE SCARY??



hahah harap2 orang x salah anggap ngan post kali nih.... hmmm knape tajuk post nih macam lucah je?? hmmm knape?? huhuhu...
okay la.. post kali nih nak cakap pasal gadis-gadis cantik ni...
ooppsss... bukan gadis ini...... ini biasa sangat... hmm mau yg lebih??? 




tetapi yang ini...
tapi ada satu masalah...
APA??
masalah nye... 
CANTIK KE?? UNTUK YANG INI??
HUHU
.



.
.


.
.


.
.


.
.


.
.


.
.


.
.
.
.
hmm masalah yg mereka2 ni hadapi ialah.. 'anorexia'.. hmm sejenis penyakit yg telalu obsess untuk kelihatan kurus.. hingga menjejaskan kesihatan..
.
.
 
.
.
hmm no comment.. so jgn suruh saye kurus...(yg melampau)
notes:huhu post kali ni x melampau sgt kan.... hahah pic2 ini adalah untuk tujuan berkongsi sahaja.. haha credit for the pic owner...

Thursday, January 13, 2011

tips&tutorial: BAWA RAMAI PENGUNJUNG KE BLOG ANDA SEKARANG!!




 

 

 HAHAH! skarang ni saye nak berkongsi ngan anda sume cara2 nak tingkatkan trafik ke blog anda!! huhuhu (x taw la care ni berkesan ke x.. nak try la nih..).. so care2 dye ade kat bawah.... ikut sgale instruction yg dye bagi.... kalu x paham tinggal kan komen kat saye ye....

"copy start dari tulisan warne purple"

FORMULA TINGKAT TRAFFIC DI BLOG DENGAN MUDAH

Perkara yang harus anda lakukan adalah mengikuti langkah-langkah berikut:- 

1. Tulis posting artikel seperti posting saya ini, atau copy-paste artikel ini. Kemudian beri tajuk yg menarik.
2. Anda hanya cuma meletakkan Link URL di bawah ini untuk artikel yang anda tuliskan dalam blog / web anda.
.  

1.Friendster.com

2. Google.com 

3. Bisnis Online

 4. Panduan belajar Wordpress

 5. Asli Softare

 6. Lirik Musik Indo

 7. Asing Music Lyrics

 8. Free Templates

 9. Jogja-Blogger
10. Tutorial Blogging | Internet Bisnis Online
11. pVidia Blog
12. Stop Dreaming Start Action (Jonru)
13. Bisnis di Internet
14. Blogging-Surfer
a

 15. DE UN'DENIED'ABLE DIARY


PERATURAN 1. Sebelum anda meletakkan web-web di atas di komuniti Link URL ke posting web / blog anda, sila hapuskan link nombor 1.Selepas itu pindahkan Link no.2 menjadi no.1, yang No.3 jadi No.2, yang No.4 jadi No.3 dan seterusnya. Setelah itu masukkan link anda di urutan bawah (No.15).
2. Ingat! Jangan Ubah urutan daftar link itu.
Jika setiap blogger mengikuti formula tersebut,maka bakal menghasilkan backlink seperti berikut:
Bila posisi anda pada no.15, jumlah backlink = 1
Posisi no.14, Jumlah backlink = 5
Posisi no.13, Jumlah backlink = 25
Posisi no.12, Jumlah backlink = 125
Posisi no.11, Jumlah backlink = 625
Posisi no.10, Jumlah backlink = 3,125
Posisi no.9, Jumlah backlink = 15,625
Posisi no.8, Jumlah backlink = 78,125
Posisi no.7, Jumlah backlink = 390,625
Posisi no.6, Jumlah backlink = 1,953,125
Posisi no.5, Jumlah backlink = 9,765,625
Posisi no.4, Jumlah backlink = 48,828,125
Posisi no.3, Jumlah backlink = 244,140,625
Posisi no.2, Jumlah backlink = 1,220,703,125
Posisi no.1, Jumlah backlink = 6,103,515,62

YA LEBIH DARI 6 JUTA BACKLINK !!!

Bayangkan jika ini boleh berjalan dengan sempurna maka anda akan mendapatkan backlink maksimum 6,103,515,62 dari berbagai blog yang anda tidak akan pernah membayangkan sebelumnya.Jika ada pengunjung ke blog anda dari Link List yang disebutkan di atas maka anda akan secara automatik mendapatkan lalu lintas ke web / blog anda juga.
Ingat! Aturan permainan,link blog anda harus mulai dari urutan (No.15), sehingga hasil anda dapat Maksimum backlink. Jangan salahkan saya jika anda tidak mengikuti formula ini dengan betul dan link anda tiba-tiba berada di urutan No.1 dan menghilang di daftar link. Jadi mulai urutan adalah di bahagian bawah (No.15).
OK..SELAMAT MENCUBA..SEMOGA SAMA-SAMA BERJAYA.

  copy dari: MAEL

nama selepas 'copy dari:' ni tukar kpade name blog yg awak copy artikel ini... so ini bermakna nama blog saya lah..         de un'denied'able diary

igt.. jgn x ikot formula ni taw... mesty ikot....

smoge berjaye!! 

 

kejap2.. korang dah bace pasal PTPTN? jom singgah jap..  :)

Wednesday, January 12, 2011

Blog anda jadi application henfon??? hmmmm



tadaaaa!! 
ape pendapat anda kalau BLOG anda jadi application henfon??
menarik x?...
 .
 .
.
okay la.. actually idea ni saya dapat dari blog hanis zalikha... 
hmm amacam nak try? tutorial dye korang boley klik kat link hanis zalikha sendiri.. sebab saya x nak la ulang benda yg sama...
.
.
.
saya baru je mendaftar ngan ovi store ntok buat blog application... hmm nk tunggu mmg lame supaya dye approve blog kita tu... lagi satu.. acc Nuffnang x boley masok kat app tu.. so kepade sesiapa yg ber blogging ntok side income dari En Nuffnang... hmmm sory to say la.... huhuhu 
.
*haha actually aku pon sdey gak.. x de Nuff dlm app tu.. :(...
.
kelebihan kalau app ni ade kat dalam "loyal readers" kita punya henfon.. adalah.. mereka akan mendapat update dari blog kita tanpa perlu mnggunakan lappy...
.
.
so ape tnggu lagi... try la...
.
(hmm konfident je aku buat app ni.. padahal readers blog ni bukan nye ramai pon.. so kpade yg nak try buat... keep on... at least kita ada app kita sendiri kan..??huhuhu)


KANTA LEKAP(contact lens).. CANTIK vs SAKIT??




CANTIK???
"cantik la..!!"
SAKIT X?
"hmm nak cantik kne la sacrifice bang oii.."
RISIKO ? X  KESAH??
"ade aku kesah??...duuhh.. x mati pon..."
 "cantik kan? suke Katy Perry.. huhu nak mate cam dye la..."

 "x pon cam Alyah ke.....huhu"

 "kak Ziana pon oke gak...."




"ni sape lak ni??? tapi cantik gak mate dye..."


"waah.. byk nye pilihan... hmm bang bagi yang purple tu sekilo!"


.
hah! contact lens? or kanta lekap.... sering kali menjadi pelengkap hiasan diri x mengira jantina.. dan peringkat umur... baik lelaki, wanita, adeq2, dato'2, datin2... sume pakai.. even artis n menteri2 pon ade...
(hahah.. dah macam pengacara...)
meh sini kita tengok ape ade dalam mata kita...(kelas sains)




kita menutup lapisan 'sclera' (bukan selera oke..) dengan lens untuk menutup warna asal 'iris' kita... bla bla bla....
.
.
.
persoalan nya...cantik x?
"cantik la....warna mata berubah..huhuh i like!"
.
.
huhuhu..bukan saya x mnyokong pemakaian kanta lekap...
(sbenarnya tengah frust.. lens jato dalam sink.. terpaksa gi klas pkai spek!)
tapi penjagaan kebersihan lens kne jage dgn betol...
klik sini ntok penjagaan lens yg betol...



KNAPE???? sebab x nak jadi camni....


RISIKO KANTA LEKAP
Kanta lekap berperanan besar dalam membantu memperbaiki penglihatan. Pemakai kanta lekap ini bagaimanapun terdedah kepada pelbagai risiko tersendiri jika penggunaannya tidak dibuat dengan cara yang betul.
Pada dasarnya, kanta lekap adalah menempelkan benda asing kepada mata. Dengan demikian, ia berpotensi mengganggu keseimbangan mata terutamanya jika tidak dibersih mahu pun ditanggalkan sebagaimana waktu yang telah ditentukan.

1- IRITASI
Risiko utama adalah iritasi (kegatalan). Iritasi disebabkan oleh jangkitan mata dan boleh mengakibatkan kebutaan. Oleh itu tangan harus dicuci bersih semasa memasang kanta lekap agar tiada bakteria dapat masuk sewaktu pemakaian.
Kebanyakkan jangkitan mata berpunca daripada perawatan dan pemeliharaan kanta lekap yang tidak sempurna. Ia juga boleh berpunca daripada tempat penyimpanan kanta lekap yang tidak dibersihkan dan menjadi tempat pembiakkan bakteria. Pemakai kanta lekap perlu memastikan aspek kebersihan mata dan tangan dan tempat penyimpanannya benar-benar terjaga.

2 - PENGURANGAN OKSIGEN
Mata memerlukan oksigen. Pada waktu tidur, kadar oksigen pada mata berkurangan sehingga 1/3 dari ketika mata dalam keadaan berjaga pada waktu siang.
Pemakaian kanta lekap pada waktu tidur akan menyebabkan pengurangan oksigen yang ketara dan boleh mengakibatkan lapisan permukaan mata mudah mengalami pembengkakan terutama pada waktu pagi. Pemakai kanta lekap dengan itu disaran menanggalkan kanta sebelum masuk tidur.
3 - MATA MERAH
Kanta lekap boleh menyebabkan lapisan mata mudah tergores dan teriritasi. Tanda awal ialah mata menjadi merah.
Pemakai kanta lekap disaran menanggalkan kanta apabila mata nampak merah. Jika tidak ditanggalkan, mata berpotensi dijangkiti kuman. Jika kuman kebetulan dari jenis yang sangat berjangkit, permukaan selaput mata boleh bertukar putih dalam masa 24 jam.

sumber: syue



Tip

# Bagi pengguna baru, ada tentu keliru bahagian dalam atau luar kanta lekap. Perbezaan mungkin tidak ketara tetapi pastikan ia kelihatan seperti separuh bola. Letakkan kanta lekap pada jari hingga terlihat bentuk yang dikatakan. Kemudian, bawa kanta dengan bahagian ‘dalam cawan’ menghadap mata anda. Jika kanta yang dipakai berbentuk U sempurna, bermakna itulah posisi betul.

Sesetengah kanta lekap mempunyai tanda laser, misalnya jenama produk. Ini juga boleh membantu menentukan bahagian dalam atau luar kanta lekap.

# Pastikan anda membasuh tangan dengan sempurna sebelum memakai kanta lekap. Elak menggunakan sabun yang terlalu banyak kandungan pewangi, minyak atau produk yang mengandungi lanolin yang boleh melekat pada permukaan kanta lekap. Sesetengah doktor menasihatkan supaya memakai kanta lekap yang sama pada mata sama.


# Sentiasa pastikan anda mencuci tangan sebelum mengeluarkan kanta lekap. Jika anda berdiri di depan sinki, pastikan anda menggunakan tisu yang bersih untuk menutup lubang saluran sinki bagi mengelak kanta lekap terjatuh ke dalamnya.

# Untuk mengeluarkan kanta lekap, pandang atas atau sisi sambil menarik bahagian bawah mata. Dengan menggunakan jari, gerakkan kanta lekap secara perlahan-lahan dan berhati-hati ke bahagian putih mata anda. Dari situ, kepit kanta lekap perlahan-lahan menggunakan jari telunjuk dan ibu jari dan keluarkan dari mata.

# Peringatan, jangan sesekali berkongsi kanta lekap. Ini boleh mengundang padah pada mata anda.(huhuhu saye pernah melakukannye... hmmm)


Sumber : Berita Harian


.
.
.
konclusion nyer.... pmakaian lens bukan lah dilarang.. cuma penjagaan yg betul harus di titik-berat kan...

"Lens hijau pinjam.. hahah"